Bygg en damm i trädgården

Vill man göra något lite annorlunda i trädgården kan en damm vara precis det man är ute efter. Inte nog med att det kan göras väldigt vackert. Det troligtvis kommer att vara ganska unikt i området också. Men hur gör man detta?

Första steget bör vara att försäkra sig om att detta är möjligt. För att säkert kunna placera dammen på bästa möjliga plats i trädgården bör man först se till att det inte finns några ledningar i marken där man börjar gräva. Detta är en tjänst man kan köpa in och är ett bra sätt om man vill veta säkert så snabbt som möjligt.

Formen är självfallet upp till var och en. Men allt undervattenytan kommer man vilja planera ordentligt. Olika växter trivs på olika djup och det är därför viktigt att tänka på vad man vill ha i dammen redan innan man börjar gräva. Näckrosor är exempelvis en favorit, men de behöver också 1-1,5 meter vatten för att kunna växa. Har man planerat att ha övervintrande fiskar i dammen måste man också gräva ned sig till ett liknande djup.

När dammen är utgrävd ska man klä in gropen med dammfolie. Ju enklare form man valt desto lättare blir det i regel att lägga ned dammfolien. Ett tips är att lägga ned den och börja hälla på lite vatten innan man försöker justera den att passa perfekt i dammen. Den måste sedan fixeras för att inte riskera att den rör på sig. Att lägga en massa stenar kring dammkanten är inte bara populärt för att det är snyggt. Det håller även dammfolien på plats.

Dammen måste också syresättning för att växter och annat liv ska kunna överleva där. Detta kräver en dammpump och de går att hitta för dammar i alla möjliga storlekar. Tänk även på att jobbet inte är över bara för att dammen är färdig. Nu måste den även underhållas regelbundet.