Låt trädgården lysa upp

Inför stundande semester börjar det kanske bli dags att tänka på hösten? Inte för att tänka att sommaren snart är borta men för att bestämma vilket projekt som ska genomföras i trädgården i år. 

Trädgårdsbelysning

Rätt belysning kan lyfta trädgården enormt. Beroende på din trädgårds utformning finns det ett antal saker att tänka på och det första att ta i beaktande är kanske eventuella grävjobb. Den som vill ha markplacerad belysning har en del att tänka på och för att göra det komplett väljer många att gräva ner de kablar som blir. Vårt första råd är att välja belysning som inte är någon av de billigare lösningar som går ut på en stackars solcell som ska laddas över dagen. Allt för ofta lämnar dessa mycket att önska i funktion såväl som hållbarhet.

Det betyder att du behöver kablar och om du vill ha en trädgård som inte förfulas av en massa kabel överallt behöver den grävas ned. Vanligtvis behöver man inte lägga den på särskilt stort djup, ca 20 centimeter räcker långt, men du behöver ha en skiss över var kabeln finns. Det kan vara farligt vid framtida grävjobb om det finns en omärkt elkabel på litet djup.

UtomhuslampaNär kabeln väl är på plats behöver det väljas armaturer. Det viktigaste med utomhusarmaturer är att de är klassade för väder och vind. I Sverige har vi en klassningsmetod som kallas IP. Den lägsta klassning du vill ha utomhus är åtminstone IP66, där den första sexan står för ”dammtätt” och den andra för ”spoltätt”. IP66 är ok under tak utomhus men om du vill ha lampan på blötare ställen kan 67 eller högre vara att rekommendera. För att vara riktigt säker kan det vara vettigt att prata med en ljusrådgivare, en sådan kan vara A-ljus. En sådan rådgivare kan ge dig svar på alla dina frågor om klassning och ljusssättning, både inomhus och utomhus.

Förutom att din belysning klarar sig utomhus behöver den förstås också göra sitt jobb. Tänk här på att belysning utomhus tenderar att se ut att ge mindre ljus än motsvarande belysning inomhus. Ofta anges belysningsgrad i Lumen på produkter i Sverige. För att få en känsla av hur mycket ljus som faktiskt kommer sprida sig behöver du räkna om till Lux (Lumen/kvadratmeter) men det kan vara överkurs, enklare är det ofta att testa sig fram.