Anlägg en vacker trädgårdsgång

En trädgårdsgång kan lyfta upp vilken trädgård som helst och skapa rörelse och ett flöde genom dem. Det finns flera olika stilar man kan använda sig av och alla har sina fördelar.

Välja stil

För att kunna bestämma vilken stil man bör välja kan man titta lite mer på huset, gården och omgivningen. För en lantlig villa kanske det känns bäst med en grusgång. Har man däremot ett mer modernt hus kanske en symmetrisk stengång lämpar sig bättre. I slutändan är det självfallet upp till var och en att bestämma vad de skulle vilja ha.

Planera gången

Spendera sedan tid med att planera gången. Ska den vara rak eller slingra sig fram? Ska den gå från punkt A till punkt B, dela upp sig i eller kanske bara gå runt i en cirkel? Försök att hitta mening med anläggningen, även om det bara är att locka till en promenad kring trädgården. Har man en uteplats i någon del av trädgården kan det ofta vara en perfekt destination för en gång.

Noggrant förarbete

Allt som är värt att göra är värt att göra ordentligt. Skär ut formen med en spade och gräv sedan upp gången. Lägg ut en geotextilduk för att förhindra jorden att blanda sig med bärlagret och förstöra den dränerande effekten. Tänk på att skapa eventuell välvd yta om gången ligger på helt plan mark för att att hjälpa dräneringen på traven.

Sätt upp belysning

En vacker gång förtjänar även snygg belysning. Pollare är ett väldigt passande alternativ och finns i flera olika färger och stilar i butiker som A-Ljus. Gången kan antingen belysas mer sporadiskt så man får mörka mellanrum eller heltäckande. Tänk på vilken av dessa som skulle passa in bättre.