Skapa en oas i din trädgård

Se din trädgård som en omålad tavla, vilken är upp till dig att skapa precis som du vill ha den. Planera in utrymme för olika syften som avkoppling, odling, gräsmatta eller lekplats till barnen. Våga ta ut svängarna och tänk att din trädgård består av olika rum. Om du vill kan rummen ha olika karaktär och stilar – i en trädgård är allt tillåtet! Att skapa oaser för återhämtning är viktigt både för kroppen och själen. Vilken typ av oas behöver du? Ett litet cafébord omgivet av frodiga blommor, en plats för hängmattan eller en japaninspirerad zenträdgård?

 En liten vrå i trädgården eller till och med utrymmet utanför köksfönstret kan bli en oas för dig när du vill ta igen dig. Gör det enkelt och mysigt genom att använda växter i stora krukor som du ramar in platsen med. Har du ett litet cafébord framför ett fönster eller intill ett staket ska du tänka på att gärna hänga upp eller låta växter slingra sig uppför staketet eller väggen. Ju mer växter, desto mer ombonat och mysigt. Denna lilla oas är perfekt för att avnjuta morgon- eller eftermiddagskaffet på.

Stilrent och lugnt

I all stress och ständiga intryck som vi utsätts för behöver vi skapa en plats för lugn. Gör en hörna som är avskalad. Ett svartmålat plank ger värme och skapar rumskänsla. Fyll gärna upp marken med ljusa stenar eller vit sand för en vacker kontrast. Ställ dit en enkel bänk i trä, kanske ett fågelbad, några lyktor och vass eller formklippta buskar. Tänk ”less is more” och skala bort onödiga detaljer men försök få in detaljer från samtliga element för att skapa ett lugn och balans. Sitt här och bara andas.

Många är vi som särskilt vår och höst längtar till trakten kring Medelhavet och sydliga Europa. Hemma på din tomt kan du faktiskt skapa dig din egen medelhavsinspirerade oas för att längtan ska bli mindre. Använd mycket stenar och bygg exempelvis en mur som får omgärdas av träd som oliver och citrus. Tänk på att ta in växterna på natten om det är kyligt i luften. Möbler i skavt trä kommer här till sin rätt, liksom kantstötta fat, gärna med mosaikmönster. Tänk anspråkslöst och välkomnande där du bara vill sjunka ner och njuta en varm augustikväll.