Det våras för trädgården

Äntligen har våren kommit, och vi kan sätta spaden i jorden! Nu ska alla vinterns idéer som man skrivit i sitt anteckningsblock bli verklighet, och alla förodlade plantor ska få sina nya platser i trädgårdsland och odlingslådor. Det ska grävas, gödslas och sås och all planering under mörka och långa vinterkvällar ska förverkligas. Kanske ska ett nytt växthus byggas, gräsmatta anläggas eller en ny fruktträdgård planteras? Möjligheterna är oändliga och det gäller att begränsa sig och tänka igenom sin trädgårdsplanering för att det ska bli riktigt bra. Skapa en trädgård som både du och din familj kan njuta av!

Har du inte hunnit med?

Kanske kom våren snabbare än du tänkt, och din trädgårdsplanering hanns inte med? Det är inte försent! Fundera först på hur mycket tid och ork du har för att sköta din trädgård och dina odlingar. Det är inte roligt om arbetet blir ett måste. Titta på hur andra har gjort, och leta inspiration och goda råd i tidningar, böcker och på internet . Gör ett projekt i taget. Odla de grönsaker du vill ha och använder, om du inte gillar morötter eller persilja – välj något annat istället! Tänk på vilken klimatzon du bor i, så att du inte köper plantor avsedda för varmare breddgrader.

Planering

Använd gärna olika anteckningsböcker för din trädgårdsplanering: en för den övergripande planen och en för det löpande arbetet. Trädgården förändras hela tiden, och vinbärsbusken du planerade sätta kanske blev en pallkrage med lök och ringblommor i stället. Det är också bra att anteckna växtplats och datum för plantering, så att du senare kan gå tillbaks och utvärdera resultatet. Då slipper du göra samma misstag nästa år igen! Anteckningsböckerna kan du spara från år till år. Du kommer att upptäcka att det är till stor hjälp att ha din planering i skriven form.